TechEd 2010 – Recap
Het is 2 weken na het einde van TechEd 2010. Inmiddels heb ik al mijn aantekeningen doorgeworsteld en ben ik bezig sessies offline te bekijken die ik niet kon live volgen doordat deze samen vielen met andere.
Nog even voor degene die TechEd niet kennen: het is de grootste Microsoft conferentie van Europa. Dit jaar waren er rond de 6000 bezoekers. Het evenement bestaat uit 5 dagen lang (diepgaand) technische sessies over de producten en diensten van Microsoft. Hiernaast is er een beurs gedeelte, waar partners van Microsoft hun producten laten zien. Ook is er een deel waar Microsoft medewerkers + MPV’s staan waarmee je van gedachten kan wisselen over producten en persoonlijke demonstraties van de producten kan bekijken. En als laatste is er een “Hands-On-Labs” gedeelte waar je aan de hand van gedefinieerde opgaven, hands-on experience kan krijgen met het product.
Ik heb inmiddels al aardig wat van deze evenementen van Microsoft mogen bezoeken en ik moet zeggen dat ik het elke keer weer erg inspirerend vind en ook een bepaalde vorm van energie van krijg. Je wordt in 5 dagen wel overspoeld met informatie en het is dan ook altijd lastig om de relevante informatie eruit te filteren.
Het is erg goed om tijdens dit soort conferenties met mensen van Microsoft van gedachten te kunnen wisselen die zich ook echt met de ontwikkeling van het betreffende product bezig houden en dus ook weten waar ik het over heb J
Met deze post wil ik graag even opsommen wat volgens mij de belangrijkste punten van TechEd 2010 zijn:

Windows Azure / Cloud Computing

Als er 1 ding duidelijk is geworden na deze TechEd is het wel dat Microsoft zich volop focust op “The Cloud”. Voorbeelden daarvan zijn Office 365. Dit is de online versie van de Office applicaties + Exchange, Sharepoint & Lync (messaging platform) = nieuwe versie van BPOS.
De meeste aandacht ging toch wel uit naar het Windows Azure platform. Het was erg boeiend om te zien hoe Microsoft zijn datacenters opbouwt om de beoogde transparantie en eenvoud in te bouwen. Het OS waar Windows Azure op draait is een aangepaste versie van Windows Server 2008R2. Ook de Hyper Visor die gebruikt wordt is een aangepaste versie. Opmerkelijk is dat Microsoft aankondigde bezig te zijn met een “On-Premise Azure Appliance” te bouwen. Dit is een volledig ingerichte appliance waarop het “Azure OS” draait. Hieruit blijkt dat Microsoft verwacht dat er zeker op korte termijn een groot gedeelte van de servers en applicaties in de “Private Cloud” zullen (blijven) draaien. De visie is dat er op termijn steeds meer verhuisd zal worden naar de “Public Cloud”. Microsoft wil het zo eenvoudig mogelijk maken om servers en applicaties te kunnen verhuizen. Je merkt ook door de conferentie heen, in allerlei sessies, dat er een mix zal ontstaan tussen Private en Public.
Duidelijk is geworden dat Microsoft voor het Azure platform o.a. (aangepaste) onderdelen van “System Center Virtual Machine Manager” & “Self Service Portal” gebruikt. Met deze producten (met de aankomende versies) is het mogelijk zelf een soort private cloud op te bouwen.
Veel bedrijven zijn kritisch wat betreft het verhuizen van hun applicaties, servers en data naar de “Public Cloud”. Vooral de security rondom “The Cloud” blijft de gemoederen bezig houden. Hier wordt dan ook door Microsoft hard aan gewerkt. Tijdens een security sessie werd er ook verteld dat deze vrees niet altijd terecht is. Het is zelfs zo dat bijvoorbeeld het OS in the cloud automatisch gepatched wordt. Dit is in veel gevallen “in house” niet het geval. In dat opzicht is je applicatie in “The Cloud” veiliger J.
Het hele Azure platform is ook voorlopig nog niet uit ontwikkeld. Zoals men zelf zegt is het formuleren van de specificaties een “ongoing process”.
Azure is/komt in deze smaken:

Hiermee heb je dus de keuze in hoeveel je door Microsoft wilt laten beheren en hoeveel in je eigen beheer wilt houden.
Uiteraard kleven er ook nadelen aan het brengen van je applicaties en servers naar The Cloud. Het feit dat je internet verbinding van levensbelang wordt is er één van. Plus dat de bandbreedte van deze verbinding flink verhoogd zal moeten worden. Je moet immers het verkeer wat er nu in je interne netwerk blijft, naar The Cloud kunnen verhuizen. Ook de directe invloed op de infrastructuur (servers, netwerk, applicaties), het snel aan kunnen passen aan de wensen e.d., kan een probleem zijn. Gebruikers zullen ook genoegen moeten nemen met een veel lager service niveau. Zie bijvoorbeeld een grappig artikel van Mark Minasi in dit kader.
Kortom: The Cloud is een hele mooie ontwikkeling maar je zult goed moeten afwegen (per situatie) hoe en in welke mate je er gebruik van wilt maken.

App-V for Windows Server

De desktop-applicatie variant van App-V bestaat al langer. Ook hier waren veel sessies over de nieuwe versies die eraan komen. Maar het mooie is dat er ook een variant voor server-services aan zit te komen. Hierdoor zou het mogelijk moeten worden om bijvoorbeeld 2 Exchange Server versies op 1 server (OS) te draaien.
Uiteraard was er ook veel aandacht voor de nieuwe versie van App-V 4.6.

Window In-Tune

Dit nieuwe product (nog in Beta fase) is een online beheer omgeving voor werkstation en server management. Het is gebaseerd op een uitgeklede versie van de System Center producten.
Je kunt hiermee vanuit 1 tool direct zien welke machines up-to-date zijn en/of virus meldingen hebben (gehad). Ook krijg je een overzicht van welke applicaties per machine geïnstalleerd zijn. Een andere feature is de mogelijkheid om een machine vanuit de console over te nemen en op die manier dus direct ondersteuning te kunnen bieden.
Windows In-Tune is bedoeld voor bedrijven die geen volledige System Center omgeving hebben en/of niet alle feature van deze suite nodig hebben. Op deze manier kun je eenvoudig machines beheren. Kosten zijn per te beheren machine en is (voor zover ik begrepen heb) inclusief een Windows 7 licentie.

Windows Phone

De tijd zal het leren maar ik denk dat als Microsoft nog de kans van de gebruikers krijgt, het best ver kan komen met dit OS. Ik moet zeggen dat ik onder de indruk was van de eenvoud in opbouw en de snelheid waarmee alles werkt. Ik heb verschillende HTC toestellen (bijvoorbeeld de HTC HD7) kunnen proberen en op alle was de ervaring hetzelfde.
Eén van de sterke punten is natuurlijk de integratie met de Office producten van Microsoft. Voor zakelijke gebruikers kan dit dan ook zeker een groot pluspunt zijn. Er hoeven namelijk geen extra app’s op licenties aangeschaft te worden om met alle Office documenten te kunnen werken. Ook de Sharepoint integratie is geregeld (meer info).

ForeFront End-Point Protection

Dit product is inmiddels in RC-status en is eigenlijk de Enterprise variant van de gratis Consumer versie (Security Essentials). De cliënt zorgt voor “protection” van de machine tegen o.a. Virussen en Malware.
Van wat ik ervan heb gezien is het een heel mooi product en integreert uiteraard mooi met de System Center producten van Microsoft. Het enige nadeel is dat je System Center Configuration Manager nodig hebt om het product te kunnen gebruiken.

Desktop Virtualisatie (RemoteFX, Dynamic Memory)

Op het gebied van Desktop Virtualisatie is Microsoft aardig aan de weg aan het timmeren. Met het aankomende service pack voor Windows 7 en Windows Server 2008R2 zijn er een aantal nieuwe features die geïntroduceerd worden: RemoteFX en Dynamic Memory.
RemoteFX is een uitbreiding van het RDP protocol (Remote Desktop). Het protocol maakt nu gebruik van de GPU van de videokaart voor het kunnen renderen van beelden. Hierdoor wordt het mogelijk (mits een goede video kaart aanwezig) om via een Remote Desktop connectie bijvoorbeeld ook video’s te kunnen bekijken. Dit was voorheen nooit mogelijk. Om hier gebruik van te kunnen maken dient de cliënt uitgerust zijn met Windows 7 + SP1 en de server met Windows Server 2008R2 + SP1.
Dynamic Memory is een uitbreiding van de Hyper-V functionaliteit van Server 2008R2. Hiermee is het mogelijk om aan Virtual Machines een minimum en maximum geheugen gebruik toe te kennen. Eén van de voordelen is dat je meer VM’s op een fysieke server kan hosten. Voor het inrichten van een VDI omgeving is dit een zeer welkome aanvulling J

Lync

Lync is de nieuwe naam voor Office Communication Server. Dit product is net een week voor TechEd 2010 gereleaset en is het “Unified Communication and Collaboration platform” van Microsoft. Denk hierbij aan Instant Messaging, Video Conferencing en Telefonie.
Een aantal opvallende dingen in deze release zijn het automatisch (door de server) bijhouden van “Chat-Conversaties” in een “History lijst”. Je kunt als gebruiker dus automatisch in de Lync client terug zoeken in je Chat-conversaties en alsnog reageren op oude Chat’s. De andere leden van die bewuste conversatie zien dan gelijk de history in hun client + het antwoordt. Nieuw is ook de mogelijkheid om plaatsbepaling toe te voegen aan de server/client. Op deze manier kun je vanuit de client (live) zien waar iemand zich bevindt. Uiteraard dienen er, om dit mogelijk te maken, wel diverse zaken geregeld te worden in het netwerk maar het idee is erg cool.
Een andere leuke feature is het kunnen delen van applicaties tussen verschillende gebruikers. Stel je hebt een PowerPoint presentatie waar je aan werkt en wilt graag met iemand anders daar direct over van gedachten wisselen. Je kunt dan vanuit de Lync client gewoon de contactpersoon kiezen en powerpoint live sharen. Op dat moment kun je dan direct samen aan het document werken en zie je direct wat de ander doet.
Ook nieuw is de integratie mogelijkheden met diverse server producten van Microsoft. Bijvoorbeeld Sharepoint. Je kunt het zo inrichten dat als er een document in Sharepoint geplaatst wordt die door iemand anders eerst goedgekeurd moet worden, het systeem direct een notificatie naar je Lync client stuurt, met een link naar het document.
Zoals met veel van de nieuwe Microsoft systemen is het ook bij Lync mogelijk om deze “in The Cloud” bij Microsoft te draaien of “in-house”.

Sharepoint

Op het Sharepoint vlak was niet zo heel veel spectaculair nieuws te melden. Iets wat wel nieuw (voor mij) was dat het mogelijk is om voor authenticatie binnen een Sharepoint omgeving gebruik te maken van Live ID’s!

System Center producten

Hierbij een overzicht van wat er nieuw is en/of komt in de verschillende System Center producten:

Virtual Machine Manager vNext

Deze zal veel nieuws brengen. Zoals het ondersteunen van het beheer van het Azure platform. Ook het beheer van een mixed omgeving dus gedeeltelijk private en gedeeltelijk public Cloud zal ondersteund worden.
De bedoeling is dat deze versie in de 2e helft van volgend jaar gereleaset zal worden….volgend jaar op TechEd dus nog veel meer hierover J
Eerder komt SP1 voor VMM2008R2 uit. Hierin is onder andere opgenomen dat Hyper-V Hosts beheert kunnen worden die gebruik (kunnen) maken van Dynamic Memory (zie elders in deze blog-post).

Operations Manager 2007R2
Deze versie is al langere tijd beschikbaar. Een aantal dingen die voor mij nieuw waren, was o.a. de add-on “Service Level Dashboard 2.0”. Hiermee is het o.a. mogelijk om dashboards te maken waarmee je een real-time overzicht kan krijgen in hoeverre de services voldoen aan afgegeven SLA’s. Ook is er een integratie mogelijk met Visio!

IE9

De nieuwe browser van Microsoft met ondersteuning van HTML5 en vele verbeteringen qua snelheid. Ook is de hele opbouw drastisch aangepakt. Standaard zijn nu alle werkbalken verdwenen en ook de onderste status balk is standaard uitgeschakeld. Ik gebruik zelf de Bèta al een tijd en moet zeggen dat deze al behoorlijk stabiel werkt. Ook de gehele look-and-feel is erg prettig.
Er is helaas nog geen release datum bekend (meer info).

DirectAccess

Dit principe is niet nieuw maar wel ontzettend handig. Het idee is dat een cliënt overal waar een internet connectie is, zonder het opzetten van een VPN, kan werken met bedrijfs resources. Hier zijn wel wat afhankelijkheden van toepassing. Zo moet de cliënt Windows 7 zijn, in een domein aangemeld zijn en de server(s) Windows Server 2008R2.
Direct Access leunt sterk op IPv6. Hierdoor is het ook noodzakelijk dat de applicatie die gebruik maakt van Direct Access ook IPv6 ondersteund of het gebruik van NAT64/DNS64.
Daarnaast is het opzetten van deze infrastructuur niet eenvoudig en erg omslachtig. Zeker wanneer er iets mis gaat is het troubleshooten ervan erg lastig. Tijdens een troubleshooting sessie heb ik wel wat Tips & Tricks gezien maar mede doordat er verschillende (IPSEC) tunnels opgezet worden, blijft het lastig.
Maar als het dan eenmaal werkt, is het super handig J

Sysinternals Tools

De sessies over de tools van Sysinternals blijven top.
Sysinternals is een “hobby project” van Mark Russinovich en bestaat uit heel veel tools voor Windows. Eén van de belangrijkste tools is Process Explorer. Dit is Task Manager zoals ‘ie eigenlijk in Windows standaard had moeten zitten volgens Mark J. Nieuw is dat je met deze tool nu ook Disk I/O en Netwerk I/O per process kan monitoren.
De tools zijn erg uitgebreid en een must voor iedereen wel eens troubleshooting moet doen op een Windows OS!
Erg leuk zijn altijd de sessies die Mark zelf geeft waarin ‘ie “Real World” voorbeelden geeft van cases die met behulp van zijn tools opgelost zijn: de zogenaamde “Case Of The Unexplained” sessies. Mark is inmiddels lid geworden van het “Windows Azure Team” en is zeer nauw betrokken bij het bouwen van het Azure platform. De sessie die hij gaf over “Inside Windows Azure” is ook zeker een aanrader (zie het overzicht onderaan).

Kinect

Het past misschien niet helemaal in deze post maar het is wel heel erg cool om dit te zien. Het is echt een technologisch hoogstandje. De Kinect was op verschillende plekken aanwezig tijdens TechEd en ik moet zeggen het is echt heel apart om te zien. Ik zag zelfs dat het RTL Nieuws er aandacht aan had besteed.
Het is echt een hele andere manier van gamen en niet te vergelijken met bijvoorbeeld de WII.

Top Sessies

Tenslotte wil ik nog een overzicht geven van de (in mijn ogen) top sessies van TechEd 2010, die voor een breed publiek interessant zijn. Elke sessie is gewoon online te bekijken:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: